Kalas för systerdotter, får äntligen prova göra bildtårta

bildtårtor med motiv eller foto

Vanligtvis så bakar jag mina tårtor själv då det är en av mina passioner i livet och jag älskar att baka för mig själv, men också för andra. Jag har väl relativt bra koll gällande bakning och har säkert bakat en bra bit över 100 tårtor genom åren, så finessen finns där.

I min familj/släkt är det jag som gör tårtan till kalaset och får en hel del beställningar från vänner också ibland. Även om jag älskar att baka så är det egentligen inget jag vill jobba med, men det är väldigt kul på hobbynivå, så länge jag inte behöver baka flera dagar i sträck så är det relativt kul pyssel.

Den här gången var det dags att fixa fram två fina tårtor till min kära systerdotter Lissi och till hennes kalas med hennes vänner. Hon är nu 9 år och det börjar bli kul att bjuda hem alla sina vänner på kalas och så klart ska hon få den bästa tårtan.

Den här gången har hon önskat sig två tårtor med ett särskilt motiv d.v.s. en bildtårta och hon vill ha två tårtor med Frost/Frozen som är från den där Disneyfilmen. Tydligen hade Lissi varit på ett av hennes vänners kalas som hade ett prinsesstema med bildtårtor.

Jag kan vara ärlig med att säga att jag aldrig har provat att köpa en tårtbild som dekoration och faktum är att jag har varit lite emot det. Anledningen till det är för att mycket av min egna stil försvinner när jag beställa något som mer eller mindre är färdigt. Men vad gör man inte för sin systerdotter, hon kommer ju definitivt uppskatta bildtårtan.

Jag har varit inne och kollat på bland annat Bildtårtor för att se vad där finns att välja på och lyckligtvis så finns där en hel del alternativ gällande motivet. Den ena tårtan tänkte jag skulle bli en bildtårta med Frost-motiv och det är precis det hon önskade sig. Däremot vill jag inte göra två tårtor med ett Frost/prinsessa motiv, så nästa bildtårta behöver blir något annat.

Ett alternativ är att försöka leta upp ett roligt foto på henne och sedan beställa en tårtbild med ett eget foto. Det bästa är om jag kan hitta en riktigt bra bild att använda på tårtan och jag tror nästan kommer få ta hjälp av min syster. Hon har ju såklart lite fler bilder än vad jag har.

Jag har lite snabbt kollat på YouTube hur man ska gå tillväga och det är ganska enkelt då jag nästan alltid klär mina tårtor med marsipan redan. Så det är inga konstigheter egentligen, men om du själv är intresserad över hur det fungerar så kan du kolla på denna instruktionsvideo från YouTube.

Matlagning med sous vide, värt det?

Det har varit ett tag nu jag har gått och spanat på en sådan här sous vide maskin som värmer upp ett vattenbad till exakt temperatur. I detta vattenbad kan man sedan sänka ner t.ex. en köttbit som bara tillagas till en viss temperatur och då ska resultatet blir perfekt.

Det är nog något år sen jag först såg en sous vide på MatGeeks youtubekanal och redan då kände jag ett litet sug efter denna pryl. Sedan gick det nog ett och ett halv år innan jag fick syn igen på denna mackapär hos en kompis.

Nu har jag även fått testa att äta en oxfilé som tillagades med en sous vide hos min kompis och jag är ännu mer övertygad om att köpa denna pryl.

Videon från Matgeek som först fick igång mitt intresse:

I denna videon så gör han dock lax, men själva idén är exakt samma när det gäller andra råvaror. Det är bara det att man behöver ändra temperaturen för vad man vill uppnå.

Men när jag fick testa oxfilé hos min kompis så såg det fantastiskt smidigt ut och även om hon skulle tillaga till 8 personer så var det aldrig tal om någon stress överhuvudtaget. Skulle jag steka 8-10 st oxfilébitar rakt upp och ner så hade jag antagligen inte klarat av det då det krävs så hög koncentration för att få ett bra resultat.

Min väninna behövde bara lägga ner det i vattenbadet en timme innan vi kom och sedan ordnade hon resterade tillbehör. Köttet tog hon fram när det var dags att äta och hon slutförde sedan köttbitarna i en varm panna för att få rätt stekyta. Det bästa med detta var att hon kunde ta upp köttbitarna när gästerna var redo, då tillagningsprocessen stannar på den temperatur man väljer.

Köttet kan alltså inte bli ”överkokt” eller övertillagat som det egentligen är då det inte kokar.

Jag är själv inne på att fixa en sous vide nu då jag faktiskt har blivit övertygad om att det verkligen fungerar. Modellen jag just nu funderar på är Sansaire  Sous Vide som har fått bäst i test hos bland annat Inspekto men också SousVideGuy har satt den som bästa produkt.

Den är dessutom inte så dyr som vissa andra modeller, men jag tänker att man kanske kan uppgradera till en professionell sous vide om det visar sig att jag använder den flitigt.

Om du är intresserad att läsa mer om den sous vide modellen jag själv tänker köpa så finns det gott om information på tillverkarens hemsida. Sansaire.com.

Jag är mycket väl medveten om att man måste ha påsar då man ska tillaga maten under vakuum. Helst bör man även ha en vakuummaskin men jag känner att det blir ganska dyrt fort. Enligt Matgeek själv så behövs inte vakuumförpackaren då man kan sakta men säker sänka ner påsen i vattnet och sedan sluta den. Då blir det ett helt naturligt vakuum och utan maskin.

Jag hade gärna haft en vakuummaskin också men i så fall vill jag har det bästa och tyvärr kostar dessa ganska mycket. Upp emot 2000 – 2500 kronor sist jag kollade. Vakuummaskinen hade ju varit riktigt bra när vi får hem kött från en jägare vi känner. Möjligt att det blir en sådan i framtiden också.

Jag funderar lite på om man kanske själv skulle lägga upp lite bilder / recept vid användningen av sous vide. Kanske finns det ett intresse här på bloggen?

Nu har jag inte köpt den än, men jag kan tänka mig i framtiden att lägga upp något eller några blogginlägg om hur det har fungerat att använda sous vide.

Vad säger ni, ska jag återkomma med ett inlägg som visar min nya sous vide i action?.

Skönt med julledighet och dags för att fixa färdigt alla julklappar

Jag har nu varit julledig i nästan 4 dagar och jag kan ju berätta att det har varit riktigt skönt, så pass skönt att jag inte har orkat fixa färdigt alla julklappar. Nu har jag bara julklappar kvar till min sambo och till min pappa, detta kommer jag fixa så klart dagen innan julafton. Varför väntar man till sista sekunden, fast nu är jag halvt utvilad så det känns inte lika stressigt längre.

Jag vet redan ungefär vad jag kommer köpa och till sambon är jag ganska säker på att det kommer bli ett skinnförkläde. Min idé var att köpa Per Morbergs egna skinnförkläde i julklapp till honom, men när jag såg priset höll jag på att dö. 5000 kronor… hur fan tänker snubben? Förklädet är knappast värt 5000 kronor och så irriterad jag blev när jag såg det. Från vad jag har kunnat läsa mig till på skinnförkläde.se så är det inte bara hans förkläde som är dyrt, utan hans skärbräda kostar t.ex. 4000 kronor. Vad i helsike är detta för skämt?

Det tråkiga är att jag vet att han gillar Per Morberg, men några 5000 kronor kommer inte Per Morberg få av mig. Det är bara löjligt och irriterande.

Jag hittade ett fint skinnförkläde på Cervera som jag kommer åka in och köpa imorgon, 1500 kronor känns betydligt mer överkomligt. Det ska även vara handgjort.

Till pappa kommer det bli parfym, Lacoste är nog det märket han gillar bäst och det är väldigt enkelt att få tag i. Värre är det till sambon som är så specifika krav när det kommer till parfymer.

Annars är hela julen i princip klar, nästan alla julklappar, all mat / godis, kläder / utstyrsel med mera. För en gångs skull så ser jag verkligen fram emot den 24e och i fortsättningen kommer jag nog försöka ta semester en vecka innan jul och mellandagarna. Det har varit extremt skönt att bara ta det lugnt medans alla andra springer på jobbet, framförallt skönt att kunna åka ned till köpcentret en förmiddag när det är lugnt.

Det är ganska så säkert att detta var en hit och jag kommer troligtvis upprepa detta även nästa år. Det bästa har dock varit om även sambon hade kunnat vara ledig, men så ser det inte ut att bli tyvärr.

God jul & Gott nytt år alla!

Fortsatt negativ ränta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Då kom det en rapport till från riksbanken att de behöver styrräntan på -0.5%, men han sa också att det kanske blir möjligt till att sänka den ytterligare. Jag är ingen expert på bank / ekonomi men detta känns så himla fel på något sätt.

Det riksbanken gör är att manipulera värdet på den svenska kronan, detta genom att försvaga kronan jämfört med andra valutor som t.ex. dollarn. Just nu ligger en dollar på 9,37 vilket är det högsta på mycket länge. Detta är i hopp om att vi konsumenter ska ge oss ut och börja handla hel vilt för att få upp inflationen, typ fortsätta överkonsumera.

Vad säger det om samhället vi lever idag egentligen? Ja det är ett ganska så sjukt samhälle vi lever idag. Det ska shoppas bara för att ekonomin ska gå runt, inte för att man verkligen behöver något. Är det inte dags att ändra hur vi ser på ekonomin? vi kommer inte kunna ha den tillväxt vi har idag, det är helt enkelt inte möjligt rent matematiskt. Detta samtidigt som vi ökar befolkningen.

Vi som lever idag, kommer antagligen få se enorma förvandlingar inom snar framtid för att rädda klimatet. Tjänster / upplevelser skulle kunna vara en bransch där tillväxten måste öka och inte på typiska materiella saker så som onödiga prylar. Restaurang / bio / äventyr / komedi med mera är exempel där vi behöver förflytta vart vi lägger pengarna. Jag tror de som satsar på sådant kommer bli vinnare i framtiden, för det är bra tillväxt.

Om jag ska vara ärlig så tror jag Ingves leker alldeles för mycket, titta bara på Japan hur hårt den negativa räntan har slagit mot deras ekonomi. Japan är ju fast i den negativa räntan på grund av att populationen är föråldrad vilket kostar Japans stat enorma pengar varje år.

Negativ ränta är så klart inte gratis

Dags att byta ut möblemanget

bild från skinnfåtöljer

Soffan vi har är på tok för gammal och katterna har varit på skinnsoffan ett par gånger redan, den ser allmänt sliten ut helt enkelt. Jag har börjat så smått med att kolla ut en ny soffa och en ny skinnfåtölj till vardagsrummet och det är inte det enklaste typ.

Just nu har vi en svart skinnsoffa och jag skulle nog vilja ha en helt annan färg denna gången då svart känns så mörkt. Vi har också ett ganska så mörkt vardagsrum så det blir ännu mörkare med en mörkfärgad soffa. En vit skinnsoffa är nog inget alternativ heller, vitt är så känsligt också så det bör man nog undvika.

Jag skulle nog kunna tänka mig en svart skinnfåtölj med en brun skinnsoffa för båda delar behöver väl inte vara i samma färg egentligen. Det är också viktigt att det blir rätt från början då det är ganska så dyra saker att köpa hem.

Denna gången kommer vi hålla efter de där fruktansvärda klorna katterna har, vi har slarvat ganska så mycket med det då soffan redan var sliten. Men får vi nu in en ny soffa och fåtölj så kommer jag se till så klorna blir klippta var vecka i alla fall. Här ska inte några katter kunna förstöra några nya möbler.

Vi funderade kring att skaffa i tyg i stället, men båda sambon och jag kom fram till att det är skinn vi vill ha. Det är helt enkelt mycket skönare, i alla fall för oss.

Jag kommer funderar väldigt länge innan vi kommer bestämma oss för vilken modell det blir. Jag skulle dock vilja ha en riktigt Howard skinnfåtölj för de är så vansinnigt snygga, men kostar också hel del. Det finns dock liknande skinnfåtöljer som är billigare som i värsta fall skulle kunna fungera.

Politik – Kommer det bli fred i Syrien

Jag försöker undvika att skriva om politik av flera anledningar, den största anledningen är för att människor redan får mycket politisk fakta och för det andra så kan många ta illa  vid sig ibland. Vi alla har olika syn på saker, men en sak önskar nog de flesta och det är fred.

Jag tycker man läser alldeles för mycket dåliga saker just nu, vi kanske är inne i en ganska mörk tidsperiod för nuvarande. Allt det här med Aleppo är bara ren skör ångest. Vad håller regimen på med, tillsammans med ryssarna. Är det folkmord, utrotning?

Det ser väldigt mörkt ut i alla fall och det kan vi nog alla vara överens om. Utvecklingen i Syrien är riktigt mörkt och jag har svårt att tro att där någonsin kommer bli fred, inte den närmsta tiden i alla fall. Jag tror hatet kommer sätta sig så djupt att det kommer bli svårt att se förbi dessa känslor.

Jag hoppas för oss alla att det snart blir bättre nere vid Syrien, om det inte blir bättre och om inte IS blir slagna tillslut så vet jag inte vad som händer. Det värsta som kan hända är att IS störtar och direkt efteråt startas det upp ännu en terroristgrupp liknande IS. Detta har hänt flera gånger för så det är inget konstigt direkt, men förhoppningsvis slipper vi se detta.

Jag kände mig tvungen att skriva av mig lite med mina tankar kring Syrien och Aleppo, förhoppningsvis ser vi bättre nyheter inom en rimlig tid.

 

Dags att införskaffa sig ett nytt klösträd

banana-leaf-klostradDet är ganska störigt ibland när sambon tar tag i inhandladet utan min vetskap och visst det är väl uppskattat när han försöker lösa problemet själv men när han kommer hem med ett skitfult klösträd från Ica/Coop eller vad det nu var blir jag riktigt irriterad faktiskt.

Tanken är god men jag vill ju ha något som passar in i hemmet så nu sitter jag och kollar runt på lite hemsidor för tips till snygga klösträd.

Jag har läst lite på kattforum.se och jag tror jag nu är ganska säker på vad jag är ute efter. Jag har tittat mest på klösträden från Banana Leaf som gör klösträd med råvaror av hög kvalitet men framförallt är det endast naturliga produkter.

Jag har även tittat lite på Katten No 1 som också verkar göra riktigt bra klösträd men tycker inte riktigt de faller mig i smaken om jag ska vara helt ärlig. Jag gillar dock att det finns reservdelar att köpa i fall någon del går i sönder eller blir utslitet.

klösträden verkar det som att Banana Leaf ska göra bra produkter så det kommer nog bli en beställning nu i helgen så man kan få ett ordentligt klösträd till våra katter.

Jag hoppas dock att min sambo lär sig att det inte alltid är det bästa att köpa billiga saker för det lönar inte sig alltid och det vi fick hem ser tyvärr riktigt billigt ut men klösträden från Banana Leaf ser verkligen ut att vara av hög kvalitet.

Antagligen kommer min sambo bli ganska arg nu när jag beställer detta men jag vill verkligen inte ha det fula trädet han köpte hem men det kommer han få ta.

Som tur är så kostade inte klösträdet så mycket så det är inte direkt någon jätteförlust rent pengamässigt. Det klösträdet jag kollar på just nu kostar närmare 2000 kronor men det kommer också hålla mycket längre.

Brace yourself

brace-yourselfBrace yourself, winter is coming!

Usch nu känns det verkligen som att vintern kommer nära oss! Jag bara hoppas att vintern inte blir speciellt kall som den har varit för några år sedan då det inte var en plusgrad på hela vintern. Förra vintern var precis lagom, knappt några minusgrader samt typ ingen snö på hela vintern vilket kanske är ganska ovanligt i de här delarna av landet.

Jag har börjat att baka lite bullar nu varje lördag igen för familjen och oj vad jag har saknat det och receptet jag har är så enkelt också som jag har fått av min mormor som nu inte finns längre.

Det är bara att snabbt slänga ihop degen på kvällen innan man lägger sig och rulla ut några bullar på en plåt och sätta in i kylskåpet över natten.

Sen på morgonen slänger jag in bullarna i ugnen direkt när jag vaknar och 30 minuter senare sitter vi och äter nybakade bullar.

Vi har under en längre tid köpt bullar på lördagsmorgonen men det är så tråkigt efter en tid då man har ätit samma typ av bullar så många gånger. Det är inte precis så bagaren plockar fram nya recept då och då utan det är samma typ av bullar varje år, året runt.

Jag ska också försöka få igång mitt intresse med tårtor igen också nu när vintern kommer för nu kommer jag inte direkt springa utomhus eller jobba i trädgården hela dagarna. Nu kommer det bli mest stillasittande under hela vintern med lite film och godsaker.

Planeringen inför familjesemestern i Sölvesborg

Förra året i Karlshamn
Förra året i Karlshamn

Nästa år ska vi åka på familjesemester till Sölvesborg och troligtvis kommer det bli juni eller juli månad som vi just nu funderar över. Jag tror Sölvesborg är platsen för oss. Denna gången kommer det faktiskt bli hotell för boka ett par dagar i streck är oftast billigt och de flesta hotell i Sölvesborg är perfekta att bo på om man har barn.

Det finns tydligen flera hotell i Sölvesborg där man kan sova flera personer i samma rum. Vi har gjort detta för fast i Karlshamn och där var personalen riktigt vänliga och hjälper en med allt man kan tänkas behöva. I Sölvesborg finns verkligen många fina stränder och jag tror ungarna hade älskat stranden för det var nog något de saknade när vi var i Karlshamn..

Vi kommer göra en utflykt till Listerlandet och det finns flera väldigt trevliga ställen att se med stränder bland annat i Norje, Hörvik, Hällevik, Grönslätt, Torsö, Sandviken, Tredenborg. Några av stränderna är välbesökta, de var det i alla fall förr när jag var liten och där är det ofast full fart medan vissa ligger mer undanskymda med inte lika många badgäster. Jag vet att många av stränderna är långgrunda och så det är perfekt för våran lilla barnfamilj.

Det ska också finnas ett utomhusbad i Hällevik där det går att leka och åka vattenrutschbana vilket är himla skönt när man reser med barn, det är bekvämt och att så mycket som möjligt är ordnat, då är det skönt att bo på hotell.

Mina länktips för er som är intresserade av Sölvesborg. Jag är själv uppvuxen i Sölvesborg och jag tycker denna stad är ganska unik och har du aldrig varit i en liten stad i Blekinge så har du missat något.

  • Hotell Sölvesborg – Ganska bra hemsida som listar billigare hotell i Sölvesborg.
  • Sölvesborg – Perfekt för dig som inte känner till Sölvesborg riktigt.