Matlagning med sous vide, värt det?

Det har varit ett tag nu jag har gått och spanat på en sådan här sous vide maskin som värmer upp ett vattenbad till exakt temperatur. I detta vattenbad kan man sedan sänka ner t.ex. en köttbit som bara tillagas till en viss temperatur och då ska resultatet blir perfekt.

Det är nog något år sen jag först såg en sous vide på MatGeeks youtubekanal och redan då kände jag ett litet sug efter denna pryl. Sedan gick det nog ett och ett halv år innan jag fick syn igen på denna mackapär hos en kompis.

Nu har jag även fått testa att äta en oxfilé som tillagades med en sous vide hos min kompis och jag är ännu mer övertygad om att köpa denna pryl.

Videon från Matgeek som först fick igång mitt intresse:

I denna videon så gör han dock lax, men själva idén är exakt samma när det gäller andra råvaror. Det är bara det att man behöver ändra temperaturen för vad man vill uppnå.

Men när jag fick testa oxfilé hos min kompis så såg det fantastiskt smidigt ut och även om hon skulle tillaga till 8 personer så var det aldrig tal om någon stress överhuvudtaget. Skulle jag steka 8-10 st oxfilébitar rakt upp och ner så hade jag antagligen inte klarat av det då det krävs så hög koncentration för att få ett bra resultat.

Min väninna behövde bara lägga ner det i vattenbadet en timme innan vi kom och sedan ordnade hon resterade tillbehör. Köttet tog hon fram när det var dags att äta och hon slutförde sedan köttbitarna i en varm panna för att få rätt stekyta. Det bästa med detta var att hon kunde ta upp köttbitarna när gästerna var redo, då tillagningsprocessen stannar på den temperatur man väljer.

Köttet kan alltså inte bli ”överkokt” eller övertillagat som det egentligen är då det inte kokar.

Jag är själv inne på att fixa en sous vide nu då jag faktiskt har blivit övertygad om att det verkligen fungerar. Modellen jag just nu funderar på är Sansaire  Sous Vide som har fått bäst i test hos bland annat Inspekto men också SousVideGuy har satt den som bästa produkt.

Den är dessutom inte så dyr som vissa andra modeller, men jag tänker att man kanske kan uppgradera till en professionell sous vide om det visar sig att jag använder den flitigt.

Om du är intresserad att läsa mer om den sous vide modellen jag själv tänker köpa så finns det gott om information på tillverkarens hemsida. Sansaire.com.

Jag är mycket väl medveten om att man måste ha påsar då man ska tillaga maten under vakuum. Helst bör man även ha en vakuummaskin men jag känner att det blir ganska dyrt fort. Enligt Matgeek själv så behövs inte vakuumförpackaren då man kan sakta men säker sänka ner påsen i vattnet och sedan sluta den. Då blir det ett helt naturligt vakuum och utan maskin.

Jag hade gärna haft en vakuummaskin också men i så fall vill jag har det bästa och tyvärr kostar dessa ganska mycket. Upp emot 2000 – 2500 kronor sist jag kollade. Vakuummaskinen hade ju varit riktigt bra när vi får hem kött från en jägare vi känner. Möjligt att det blir en sådan i framtiden också.

Jag funderar lite på om man kanske själv skulle lägga upp lite bilder / recept vid användningen av sous vide. Kanske finns det ett intresse här på bloggen?

Nu har jag inte köpt den än, men jag kan tänka mig i framtiden att lägga upp något eller några blogginlägg om hur det har fungerat att använda sous vide.

Vad säger ni, ska jag återkomma med ett inlägg som visar min nya sous vide i action?.